Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Folkmusik och folkdans – även för unga

Tillhör du dem som tänker att folkmusik och folkdans är mossigt och nåt för pensionärer?

Att det är rätt töntigt med knätofsar och fiolgnissel? Folkmusik och folkdans är intressen bland fler unga än vad många tror!

En danskväll på gamla skolan i Vik, Järvsö.

Bild: Privat

Annons

De senaste åren har aktiviteterna dessvärre stått stilla på grund av pandemin. Stämmor, kurser, dans- och spelkvällar och andra projekt har tvingats ställa in. Läget har nu lättat och äntligen kan skorna dammas av och fiolen stämmas upp. Till sommaren hoppas vi på en nystart för alla fantastiska spelmansstämmor.

Kanske uppfattar många att intresset för folklig musik och dans mest finns hos de äldre men så är inte fallet. Besöker du en folklig tillställning kommer du se att många som deltar faktiskt är unga.

Projektet Hälsinge Låtverkstad riktar sig särskilt till oss unga. Du mellan 12 och 18 år kan delta och utvecklas inom folklig dans, spel, sång och teater. Projektet drivs av studieförbundet Bilda Mitt och har sin bas i Järvsö. Ett verksamhetsår består av fem kurshelger som sedan avslutas med en föreställning i juni. Projektet startades 2002 och kör nu för tjugonde gången.

Annons

Annons

Jag har intervjuat en av deltagarna i årets upplaga av Hälsinge Låtverkstad:

Majken Hertzberg, 15, ar alltid haft folkmusiken i familjen.

Bild: Privat

Majken Hertzberg fyller 15 år i maj och bor i Nor utanför Järvsö. På fritiden tycker hon om att måla, åka slalom och spela instrument, såsom piano. Hon berättar att folkmusiken alltid har funnits i familjen och att både mamma, pappa och morfar är och har varit aktiva med sång och spel.

Mammans deltagande i Hälsingehambon och som ledare i Hälsinge Låtverkstad gjorde att Majken fick upp ögonen för folkdansen. Innan dess dansade hon mycket modern jazz.

Majken har sett många av Låtverkstadens tidigare föreställningar och blev inspirerad till att själv vara med. Hon är nu inne på sitt tredje år och tycker det är väldigt kul.

– Det är inte alls lika svårt med folkdans som jag trodde innan, berättar Majken.

Det välkomnande klimatet och dans- och spelglädjen gör att det blir en stor gemenskap mellan deltagarna. En samlingsplats för många unga med samma intresse.

2018 satte Hälsinge Låtverkstad upp föreställningen En sann historia på Träteatern i Järvsö.

Bild: Christina Busck, Arkivbild

Upplever du att intresset finns bland många unga?

Annons

– Jag tror att det beror på var du kommer ifrån och vilken typ av familj du tillhör. Intresset föds lättare om det redan finns i familjen, förklarar Majken.

Hon jämför även med andra aktiviteter som till exempel fotboll och tror att många känner att det är “udda” och inte vågar prova.

Annons

Majken förstår att många tror att det är mest äldre som är aktiva inom folkdans och folkmusik men förklarar att det faktiskt inte är så. Många tänker att det handlar mycket om folkdräkter och gamla traditioner och att det inte känns så ungdomligt, menar Majken.

Vad skulle du vilja säga till någon som inte riktigt vågar prova på?

– Det behöver inte vara så uppstyrt och traditionsenligt. Det är dans- och spelglädjen och gemenskapen som gör det så himla kul. Våga testa! svarar Majken.

Gävleborgs Ungdomsfolkband, GUF, stod för musiken vid danskvällen i Vik.

Bild: Privat

Stina Malmberg är aktiv inom Ljusdals folkdanslag och förklarar att de för flera år sedan hade många grupper och kurser anpassade för barn och ungdomar.

– Vi ställer oss positiva till unga som vill prova på folkdansen och välkomnar dem mer än gärna om de vill vara med och dansa.

Nu håller folkdanslaget fortfarande på att startar upp verksamheten igen. De har just nu danskväll med liveband varje söndag på bygdegården i Borr klockan 18 till 20.

Skulle du vilja prova folklig dans eller musik? Då kan du kolla med ditt närmsta dans- eller spelmanslag, eller varför inte höra av dig till Hälsinge Låtverkstad!

Lovisa Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan