Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Unga om gymnasievalet: "Skönt att komma lite hemifrån"

Våren närmar sig och spänningen bland niondeklassarna växer. Det är dags att ta ett beslut för framtiden och välja gymnasium. Vissa vet helt säkert, medan andra är osäkra eller velar in i det sista.

Det preliminära valet är nu genomfört och i maj väntar nästa val där eventuella ändringar går att göra, vilket är en lättnad för många.

För en 15-åring är det svårt att veta vad som intresserar en i framtiden, vad en vill arbeta med och vilka utbildningar som krävs. I vår kommun finns tre gymnasieskolor: Slottegymnasiet i Ljusdal, det nystartade Järvsögymnasiet i Järvsö och även Trägymnasiet i Ljusdal. Dessutom finns alternativet att flytta till en annan ort.

Jag har intervjuat tre niondeklassare som nu står inför valet. De är alla förväntansfulla, spända och hoppas att de gör rätt val. Kan det vara så att man väljer linje för att få flytta, eller väljer de flesta att gå på lokala gymnasium?

Einar Assis har valt det estetiska programmet på Hudikgymnasiet.

Bild: Privat

Annons

Annons

Einar Assis

Einar Assis bor i Tallåsen och går på Stenhamreskolan. Hans stora intresse är musik.

– Musiken är min passion och den hjälper mig genom stress och tuffare tider, berättar Einar Assis.

Han har valt det estetiska programmet med inriktning musik på Hudikgymnasiet i Hudiksvall. Programmet lades ned i Ljusdal för några år sedan, och han besökte därför “öppet hus” på de två gymnasieskolorna i Hudiksvall och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Einar berättar att han fastnade mest för Hudikgymnasiet. De har bäst struktur med fasta tider som han lätt kan koppla med bussar hem till Tallåsen. Trots den långa restiden mellan hem och skola vill han spara pengar och har inte tänkt flytta.

De flesta i Einars umgänge väljer att gå gymnasiet i Ljusdal. Det är ett stort steg att flytta och det känns för många bekvämare att bo kvar hemma.

Albin Guhrén ska plugga i Söderhamn och Emma Andersson i Ljusdal.

Bild: Privat

Emma Andersson

Emma Andersson bor i Järvsö och går på Järvsö skola. Hon ska välja vård- och omsorgsprogrammet i Ljusdal för att hon vill arbeta inom vården i framtiden. Till skillnad från Einar har Emma inte kollat så mycket på andra skolor. Hon kände att det inte behövdes och att Slottegymnasiet blir ett bra val. Det är nära hem och hon slipper flytta.

Annons

Emma upplever att ungefär hälften av kompiskretsen planerar att flytta för att gå gymnasiet bortom lämpligt reseavstånd. De flesta av dem har sökt fordon- och transportprogrammet med inriktning transport då detta inte finns lokalt. När jag ställde frågan trodde hon att de flyttar bara för att deras program inte finns på orten. Hade det funnits i Ljusdal hade de inte flyttat.

Annons

För Emma Andersson är det vårdprogrammet på Slottegymnasiet som gäller.

Bild: Alexandra Örn, Arkivbild

Albin Guhrén

Albin Guhrén bor i Järvsö och går på Järvsö skola. Hans plan just nu är att bli lastbilschaufför och därför valde han fordon- och transportprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn. Inriktningen transport finns nämligen inte i Ljusdal. Han har tidigare besökt skolan och tyckte att den verkade bra. Ett plus är att man får körkort via skolan.

Albin berättar att många väljer gymnasium lokalt eftersom det är enklast. Om linjen de vill gå inte finns känner vissa att de hellre vill flytta dit den finns. Han själv tycker det ska bli ovant men spännande att flytta.

– Det kommer bli ett stort och ovant ansvar men samtidigt skönt att komma lite hemifrån, säger Albin Guhrén.

Lovisa Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan