Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Unga LjP kollar: Vad krävs för ett sommarjobb?

Det är väldigt många ungdomar som är arbetssökande men de vet inte vad som krävs för att få ett jobb.

Vår Ung-reporter Zein Ayrouta har varit på Coop och intervjuat chefen Christer Lindgren för att få veta vad som krävs av en ungdom för att kunna jobba på där.

Christer Lindgren är butikschef på Coop i Ljusdal.

Bild: Elisabet Greek, Arkivbild

Annons

Christer Lindgren berättar att man inte behöver någonting speciellt i sitt CV. Det räcker med rätt mental inställning och en vilja att jobba. Lindgren lyfter att det viktigaste är att man är glad, trevlig och arbetsvillig.

– Det handlar inte om utseende och man behöver inte vara den smartaste personen för att få jobba här utan man ska göra kunderna nöjda, berättar Lindgren.

Annons

Man ska vara minst femton år gammal för att få jobba på Coop och då får man jobba på både vardagar och helger, berättar Lindgren.

Annons

Det är tjugo ungdomar som får jobba varje sommar och de får arbeta tjugo timmar var. Lönen varierar beroende på hur gamla de är. Den som är femton år gammal får 60 kronor per timme, är man sexton år är lönen 70 kronor, sjuttonåringar tjänar 89 kronor och för den som är arton år eller äldre är lönen 130 kronor per timme.

För att få sommarjobb på Coop i Ljusdal ska man vara minst 15 år gammal.

Bild: Alexandra Örn, Arkivbild

Det finns både fördelar och nackdelar med att ha unga arbetare berättar Lindgren. Fördelarna med ungdomarna är att de kan jobba extra för att vuxna inte räcker till, butiken får nya ansikten och kunderna får träffa trevliga ungdomar.

Nackdelarna är att ungdomar inte har så mycket referenser och de kan inte jobba på alla ställen, som i kassan, charken och i bageriet. Lindgren berättar också att det är lättare att få jobb senare med erfarenheter från arbete i butik, eftersom man lär sig att hantera stressen och att samarbeta.

– Det är många som kommer och går, det är många som har blivit lärare och det är en tjej som jobbade på Coop som är en advokat nu nämner Christer Lindgren.

Zein Ayrouta

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan