Annons

Annons

Annons

krönikaUnga LjP

Så fixade jag sommarjobbet – vår Ung-reporter berättar

Unga LjP:s Frida B Flinkfelt berättar om hur hon gjorde för att skaffa sig ett sommarjobb, om tappade glas och hur hon kombinerar skola med extrajobb.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Frida B Flinkfelt jobbar extra i Bergshotellets restaurang.

Bild: Privat, Christer Nilsson

Annons

Turismen i min lilla hemby Järvsö växer så det knakar. Det väller in folk från hela Sverige, man smäller upp hotell och nya restauranger öppnas. Ofta klagas det mycket på turismen, folk tröttnar på de eviga bilköerna för att komma ut från Ica och det blir en ständig väntan i liftkön i skidbacken. Dock har turismen öppnat upp så många möjligheter för oss. Om det inte vore för turismen skulle vi aldrig haft en sån fin skidbacke, två fina hotell eller så många matställen. Kanske inte ens en buss- och tågstation.

Turismen har gjort så mycket för att komma dit vi är idag, och den mest positiva saken med alla turister är att det skapas så många jobb. Jag är en 15-årig tjej som har bott i Järvsö sen barnsben. I somras sökte jag mitt första riktiga sommarjobb på restaurang Bergskrogen på Bergshotellet.

Annons

Annons

Jag minns hur nervös jag var. Jag hade bestämt mig för att ringa dit och visa intresse i stället för att skicka ett mejl och försvinna in i mängden. Signal efter signal gick och till sist svarade någon. Jag frågade efter chefen men hon var inte inne så jag rekommenderades att ringa tillbaka några dagar senare.

Turismen är en förutsättning för Järvsös fina skidbackar, reflekterar Frida B Flinkfelt.

Bild: Elisabet Greek, Arkivbild

Andra gången jag ringde fick jag prata med chefen och hon bad mig mejla henne mitt CV och personliga brev. Jag hade suttit och knåpat ihop ett CV i skolan tidigare på våren, så jag jag skickade iväg det. Senare på våren kallades jag till en intervju och med darriga ben vandrade jag upp på berget, för att några veckor senare få komma och provjobba.

Till slut fick jag en anställning. Jag jobbade hela sommaren 2021. Många långa och varma dagar, tidiga morgnar och många steg, men jag hade roligt och trivdes bra. Jag lärde känna nytt folk och kom bra överens med personalen. Trots att jag är väldigt klantig och klumpig så har det gått bra. En del glas har krossats och tallrikar har tappats, men aldrig över en gäst som tur är.

Det värsta är dock alla gånger när jag har lyckats tappa glas inne i baren. Tomma som tur var, men framför ögonen på dem som stod i kö för att betala. Lite skämmigt, men sånt händer även den bästa. Väl inne på hösten bestämde jag mig för att stanna kvar och jobba någon helg då och då. Det är tufft att hinna med skolan och plugg, samtidigt som man ska jobba men även hinna umgås med vänner och familj.

Men jag ångrar aldrig att jag sökte sommarjobbet, och jag är glad att jag har lärt mig så mycket och har fått en del erfarenhet inför framtiden. Det är verkligen kul att jobba, särskilt med turism. Men när jag står här med mina intjänade pengar i handen och bara ser turister överallt så undrar jag, vart åker vi Järvsöbor på semester?

Frida B Flinkfelt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan