Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Second hand – framtidens mode?

Är Second hand en växande industri? Är det en affär för ungdomar? Är det framtidens mode?

Unga LjP träffade Yvonne Sandin och Britt-Inger Katsaras som jobbar i Röda Korsets second hand-butik i Ljusdal.

Britt-Inger Katsaras och Yvonne Sandin arbetar på Röda Korset i Ljusdal.

Bild: Privat

Annons

Röda Korset hjälper folk över hela världen och strävar efter att alla ska ha någon i en katastrof. En av organisationens grundprinciper är humanitet; att förhindra lidandet hos en annan människa, och det är dit pengarna de får in går.

De säljer lite av allt, men mycket textilier, porslin, samt hemstickat och handgjort. De saker som ungdomar oftast köper är filmer, skivor och böcker. Butiken har även en “återbrukshylla” i källaren med lite allt möjligt för de kreativa som är intresserade av att pyssla och tillverka egna saker från något som annars hade slängts.

Annons

Annons

Yvonne Sandin och Britt-Inger Katsaras berättar att en av de bästa sakerna med att arbeta där är att man får träffa så många olika människor och hur varje person är unik. Just när de trodde det inte gick att sälja något så kommer det in någon och letar efter just det.

De får besök av allt från tanter som letar efter en kompletterande kopp, till familjer som nyligen köpt en stuga och vill kunna köpa bestick och gardiner i samma butik.

De berättar även att antalet ungdomar som handlar hos dem har ökat under de senaste åren. Allt fler blir mer miljömedvetna och många skolungdomar ser möjligheten att köpa bland annat filmer billigt.

– Det här är en butik som är öppen för alla, det ska man veta, förklarar Britt-Inger Katsaras.

Butikens återbrukshylla.

Bild: Privat

Varför väljer människor bort second hand?

– Man tycker inte att det är tillräckligt nytt och fräscht, svarar de båda.

Allting har tvättats och sorterats igenom noggrant. Gamla broderier som mycket arbete har gått in i är en form av förspilld kvinnokraft om det inte säljs, när folk för snabbt avfärdar alternativet att handla begagnat.

Är second hand en framtidsbransch?

Annons

– Ja absolut, speciellt nu när allt fler börjar uppskatta hållbarhet, säger Yvonne Sandin.

Allt fler blir medvetna om vad de köper och hur det påverkar vår planet och andra runt omkring oss, anser Yvonne Sandin och Britt-Inger Katsaras. Mode kommer tillbaka och uppskattningen för vintage växer. Allt som säljs hjälper och även om du bara köper något litet så räcker det fortfarande till mat eller vatten åt någon.

Loke Bergström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan