Annons

Annons

Annons

Annons

Färila

Minnesord Gun Ädel Nilsson, Färila: "Hon var en av de bästa"

Gun Ädel Nilsson från Färila har avlidit. Här skriver kusinerna om hennes liv, där OS i Innsbruck finns på meritlistan.

Gun åker mot seger i en lokal tävling. Foto: kusinen Sivert Norell från Flästa.

Annons

En av våra bästa skidåkare var hon på sin tid, vår kusin Gun Ädel från Forneby i Arbrå. Hon arbetade heltid på Järnhandelskontoret i Arbrå och under mörka vinterkvällar åkte hon ensam, med pannlampa, i sitt eget skidspår vid föräldrahemmet.

Envis, målmedveten, tystlåten och anspråkslös utan att göra mycket väsen av sig stakade hon på i skidspåret för att vässa formen. Segrar i lokala tävlingar gjorde att hon fick tävla i större sammanhang för Edsbyns IF, samtidigt som Britt Strandberg, med flera.

Annons

Annons

1964 var hon en av de tävlande i de olympiska vinterspelen i Innsbruck, men det var en upplevelse hon helst ville glömma. Hennes starttid hade tidigarelagts utan att hon underrättats i tid och hon kom springande till starten, men för sent. Det var andra tävlingar på närmare håll hon hellre mindes.

När kraftverket byggdes i Arbrå träffade hon Harry Nilsson från Föne i Färila. De trivdes tillsammans, slog sina påsar ihop och flyttade till Stockholm där skidkarriären lades på hyllan. Gun var van att hålla sig i trim och bytte skidåkningen mot orientering.

Under Stockholmstiden föddes deras döttrar Marie och Tina. När flickorna var små gick flyttlasset för gott från Stockholm till Färila och Gun och Harry övertog hans föräldrars jordbruk med mjölkkor i Föne, Färila.

Gun skötte också under många år en lokal väderstation där hon regelbundet lämnade rapporter till SMHI, och tog gärna en skidtur i egen takt, liksom förr. En stor sorg drabbade familjen när dottern Tina avled i cancer för några år sedan och livet för Gun blev sedan aldrig mera detsamma.

Gun och Harry flyttade på äldre dagar till Solgården där hon lugnt och stilla fick sluta sina dagar när hennes livsgärning var slut. Släktbanden blir på äldre dagar allt starkare och vi kusiner med Arbråanknytning har träffas ibland trots de geografiska avstånd som kommit med åren. Vår skara blir allt mindre när nu också Gun har lämnat oss.

Våra tankar går till Harry och Marie med familj.

Kusinerna genom Birgit Lundgren

Annons

Annons

Till toppen av sidan