Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Minnesord Paul Brändström, Söderhamn– uppfinnare, entreprenör och företagare

Paul var yngsta barnet i en familj på fem. I familjen fanns också två äldre systrar. Han var begåvad, busig och bortskämd. Det blev läroverket, men bara för en kortare tid, då han ansåg att familjen inte hade råd att låta honom fortsätta i skolan.

Av en slump hamnade Paul Brändström på kraften i Bergvik. Detta skulle också bli hans livselixir. Kunskapstörstande, framåt och väldigt intresserad av högspänning med ställverk som specialitet avancerade Paul inom kraften och bytte så småningom jobb till Bröderna Hägglund i Örnsköldsvik, som vid den tiden hade starka intressen inom ställverkssektorn.

Paul Brändström.

Nu fick han visa sin innovativa förmåga, inte minst för att ersätta ställverkens metallgolv med belagda spånplattor och stålstativ. Det blev också till att ha hela Sverige som arbetsfält, inte minst inom processindustrin. Kronan på verket blev nog ändå projektansvaret för elförsörjningen vid bygget av DN-huset i Stockholm. Stoltheten gick inte att ta miste på när allt fungerade på första försöket. Och fint folk hade han umgåtts med, ”civilare” med flera.

Annons

Annons

Paul ville att saker och ting skulle genomföras och i rask takt. Han gifte sig därför ung med bonddottern Märtha och fick med henne tre barn i ganska snabb följd. Hon gjorde en fantastisk insats att uppfostra tre små barn.

Övergången till spånskivor i ställverksgolven blev också starten till bolaget. Under mycket enkla former startade tillverkningen på logen i Östansjö dit familjen nu hade flyttat. Verksamheten växte och nya lokaler blev av nöden. I Holmsveden hittade Paul ett nedlagt sågverk med lokaler som kunde konverteras för tillverkning av golv med tillbehör. Efter drygt 10 år i Holmsveden var det dags för flytt igen, nu till Vansätters före detta sulfitfabrik. Där finns företaget fortfarande, nu Bergvik Sweden AB med export världen över.

Pauls mest framgångsrika uppfinning är den så kallade nödöppnaren. Genom en tragisk dödsolycka kom han på hur det skulle gå att utveckla en produkt, som öppnade ställverksdörren inifrån även med brända kroppsdelar för den drabbade. Produkten lever fortfarande och är kärnan i företaget Söderhamn Innovation i Östansjö.

Paul och Märtha hade möjlighet att gå i tidig pension. Resultatet blev att dottern Christina och sonen Lars tog över Söderhamn Innovation och yngsta sonen Peter tog över verksamheten i Vansätter 1986.

Som pensionär blir Paul ordförande i Företagarna i Söderhamn och starkt engagerad i Söderhamns utvecklingscentrum och nya jobb till Marma, som ersättning för jobben som försvann vid fabrikens nedläggning.

Annons

Det fanns också tid för besök på Solgläntan för både Paul och Märtha, men så blir Märtha sjuk i cancer och avlider 2011. Paul fortsätter emellertid sitt aktiva liv och trots rörelsehinder och en stor hjärtoperation syns han ute i ”Centrumvimlet” på sin elmoped. Han jobbar dessutom deltid på Söderhamn Innovation med att montera nödöppnare.

Annons

Hans sista stora insats gör han när Solgläntan lägger ner och han är mycket aktiv för att skapa dess ersättning Nejlikan.

Tyvärr satte pandemin stopp för 50-årsfirande i Bergvik Sweden AB 2020. Detta var en stor besvikelse för Paul, men skam den som ger sig! Istället ser han till att köket i Nejlikan får en nödvändig uppgradering. Sin sista tid tillbringar han på Enrisets äldreboende, där han var mycket nöjd med vården och omsorgen. Sjukdomen tar över och gnistan liksom livet tar slut den 11 augusti.

Paul hade en genuin Söderaladialekt och kunde umgås med bönder på bönders vis och med lärde män på latin, som det står i dikten. Vi är många som saknar honom.

Nära vännen Hans-Olof Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan