Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Nu får HT ny chefredaktör: ”Ska vara ansiktet utåt och en aktör i lokalsamhället”

För första gången sedan 1990-talet ska Hudiksvalls Tidning nu få en egen chefredaktör. I väntan på en permanent lösning kommer nuvarande nyhetschefen Mattias Guander att axla rollen.

– Det ska bli spännande! HT har stora möjligheter att ta mer plats i både Hudiksvall och Nordanstig, säger tillförordnade chefredaktören Mattias Guander.

Hälsinglands fyra tidningstitlar ska få egna chefredaktörer. Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren har delat chefredaktör sedan 1999 då Hälsingetidningar AB bildades. Sex år senare, med Mittmedia som ägare, blev även tidningen Ljusnan en del av Hälsingetidningar.

– HT har stora möjligheter att ta mer plats i både Hudiksvall och Nordanstig, säger Mattias Guander, tf chefredaktör för Hudiksvalls Tidning.

Bild: Magnus Sjöborg

Numera ägs tidningarna av Bonnier News och med fler chefredaktörer och ansvariga utgivare vill man stärka den lokala närvaron.

– Vi har på andra tidningar som genomfört liknande förändringar sett väldigt positiv effekt på journalistiken. Chefredaktören ska, precis som förut, vara ansiktet utåt och en aktör i lokalsamhället, har Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef för Bonnier News Local, tidigare kommenterat förändringen.

Annons

Annons

Det pågår en stor omorganisation mellan redaktionerna i Hälsingland. Titlarna ska bli mer självständiga och de gemensamma tjänsterna färre. Nuvarande chefredaktör för tidningarna i Hälsingland, Anders Ingvarsson, är erbjuden uppdraget som chefredaktör för HT. Under tiden blir alltså Mattias Guander tf chefredaktör för HT, för att omorganisationen ska kunna genomföras. Han utses samtidigt till chefredaktör för Söderhamns-Kuriren.

Mattias Guander har jobbat på Söderhamns-Kuriren sedan 1993, först som reporter i några år och sedan år 2000 har han varit nyhetschef och agendachef. De senaste åren har han varit nyhetschef för både Hudiksvalls Tidning och Söderhamns- Kuriren.

Varför är ett lokalt mediehus viktigt 2020?

– Om inte vi tittar på vart Hudiksvalls och Nordanstigs skattepengar tar vägen, så är det ingen annan som gör det. Radio och tv gör punktinsatser här och där. Men de följer inga skeenden, de har inte de resurser eller den koll som krävs för att kunna utkräva ansvar från de som fattar beslut som påverkar alla som bor i Hudiksvall och Nordanstig. Sen får man välja om man tror på att lokaljournalistik gör skillnad eller inte. Jag är hundra procent övertygad om att den gör det, säger Mattias Guander.

Innebär det här att redaktionerna i Hälsingland kommer att arbeta helt isolerade från varandra?

– Nej, det kommer fortfarande finnas beröringspunkter. Vi har en gemensam sajt, idrottsvärlden hänger ihop i stora delar och vi har haft en framgångsrik och välläst gemensam fördjupande journalistik. Men exakt hur det kommer att se ut framöver får de ordinarie chefredaktörerna komma överens om när alla är på plats, säger Mattias Guander.

Annons

Annons

Mattias Guander blir chefredaktör för Söderhamns-Kuriren, samt tf chefredaktör för Hudiksvalls Tidning.

Bild: Magnus Sjöborg

Konkret ser han att familjesidorna och insänt ska bli strikt lokala och ambitionen är att sporten också ska bli mer lokal. Samtidigt finns den gemensamma sajten helahälsingland.se kvar som den främsta publiceringskanalen.

Hur ser du på nyhetsbranschens utmaningar?

– Det är i huvudsak en ekonomisk utmaning. Intresset för lokal journalistik är stort, det har vi sett inte minst under coronapandemin. Utmaningen för oss är att vara så relevanta att ännu fler läsare vill betala för journalistiken, säger Mattias Guander.

Sedan januari i år är Tomas Froms ställföreträdande chefredaktör för Hälsinglands fyra dagstidningar. Han blir ny chefredaktör för Ljusnan och även tf chefredaktör för Ljusdals-Posten där rekryteringsprocessen inte heller är klar än. Den nya organisationen med fyra chefredaktörer ska vara igång i höst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan