Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Bandet som bara skulle göra en spelning

Rockbandet Lobster firar i år 15 år som band. Det gör de genom att släppa en vinylskiva och att fortsätta ha kul på scen. Rockprofilen Hasse Spennare, från Ljusne, berättar om 15 roliga år.

Historien om Lobster startade en måndag för 15 år sedan. Hasse Spennare var ute och gick i Söderhamn när han träffade på Per Lindström. De båda hade spelat ihop tidigare i bandet Guitar 66, men hade inte setts på flera månader.

– Per hade fått en spelning på Pub Oxen och tackat ja. Problemet var att han inte hade något band. Vi tittade på varandra och sa att vi tar spelningen och gör någonting kul, säger Hasse Spennare.

De rekryterade trummisen Magnus Eriksson, som Hasse Spennare spelade med i bandet Moment 22. Det nya bandet tog namnet 100% Rock och började repa. Spelningen var redan den kommande helgen.

– Vi visste inte riktigt vad det skulle bli. Det kändes sådär men vi nötte på den veckan. Vi trodde inte det skulle bli så mycket folk men när vi svängde in på Oxtorget såg vi en lång kö utanför puben, säger Hasse Spennare.

Annons

Annons

De genomförde spelningen och sedan började det rulla på. Fler spelningar bokades in och efter ett drygt år kände de att det tillfälliga projektet hade blivit ett band.

Ett band som behövde ett bättre namn.

De letade något kort och slagkraftigt och fastnade till slut för Lobster.

– Sedan har det varit fullt upp i 15 år. Vi får tacka nej till mycket eftersom vi vill hålla det på en nivå så vi orkar med. Vi vill inte leva heltid på det så det blir ett tvång. Vi spelar för att det är kul, säger Hasse Spennare.

I dag består Lobster av Hasse Spennare på sång och gitarr, Magnus Eriksson på trummor och sång och Conny Payne på sång och bas. Alla medlemmar har bakgrunder i andra kända hälsingeband och de spelar rock från 50, 60 och 70-talet.

– Vi har funderat på att ge ut något med egna låtar, och man sitter och plinkar på låtidéer hemma. En dag blir det nog något, men folk vill höra klassiker och det finns en uppsjö av gamla låtar som är hur bra som helst, säger Hasse Spennare.

För att fira bandets 15-årsjubileum har de släppt en vinyl-EP med tre låtar.

– Sedan Conny kom med i bandet har han också börjat sjunga så vi ville släppa något där alla sjunger en varsin låt. Det är ganska olika låtar men soundet är Lobster, säger Hasse Spennare.

Han plockar fram den gula vinylskivan och spelar låtarna. När Hasse börjar gräva i sina skivbackar och pratar musik går han i gång. Det börjar lysa i ögonen på honom och rösten blir mer angelägen.

Annons

– Jag är en samlare och vill ha allt som jag tycker är bra, säger han.

Hasse spelar några nyinköpta vinylskivor och pratar om vilka artisterna är och hur han fått tag på skivorna. Han tipsar om ny och gammal musik och hinner knappt lägga en skiva på spelaren innan nästa måste på.

Annons

Det är tydligt att skivan inte är död för Hasse Spennare och han hyllar den klassiska rocken med sitt band. Glädjen i att både få lyssna på musik och att få spela den live är vad som driver honom.

– Är publiken glad och tycker det är roligt bli vi i bandet också glada. Så enkelt är det, säger han.

Hasse Spennare bläddrar i skivbackarna hemma i sitt vardagsrum. En stor del av lägenheten är fylld med skivor, gitarrer och förstärkare.

Lobsters jubileumsskiva är tryckt på gul vinyl.

Hasse har en specialgjord förstärkare som det står Spennare på.


Markus Norin

0270-740 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan