Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

SM-guld till Mitt Hjärta/Högbo

Vid helgens nationaldagstävlingar på Strömsholm tog Mitt Hjärta/Högbo-laget sin tredje SM-medalj på lika många år.

Laget från Mitt Hjärta/Högbo, här med lagledaren Cilla Mårtensson, fick ta emot SM-guldet av ryttmästare Jens Fredricsson.

Annons

Till finalen i lag-SM för ponnyer på Strömsholm hade tolv lag i elitserien i ponnyhoppning, de två främst placerade från landets sex regioner, från Flyinge i söder till Stöcke i norr, kvalificerat sig.

Finallaget från Mitt Hjärta/Högbo, bestod i år av tre syskon Hammarström från Delsbo, Klara, Selma och Ingemar, samt Frida Bloman från Högbo.

En viss nervositet uppstod i laget när det stod klart att den ponny Klara tänkt hoppa i finalen, hade vrickat sig i hagen och inte kändes helt fräsch. Snabbt beslutades att inte riskera ponnyns hälsa, och Klara fick i stället ta sin lillebrors ponny, Munsboro Cross, som Klaras storasyster Mathilda tog ett SM-guld för Högbo med 2012.

Klara å sin sida hade inte ridit Cross på två år, så det krävdes en kvalrunda för att få starta finalen som går i medelsvår B. Lyckligtvis klarade Klara och Cross kvalet i en av torsdagens förklasser.

Annons

Annons

På finaldagen på lördagen var det sol och vackert ända fram till en halvtimme innan första ponnystart. Då öppnade sig himlen och åskregnet vräkte ner. Det regnade fortfarande när B-ponnyerna skulle starta lagklassen, vilket ledde till många misstag och uteslutningar. Två av favoritlagen, förra årets guldlag Flyinge och rutinerade Jump Club, försvann redan här genom två uteslutna ryttare vardera.

Många lag visade sig också ha broddat med för korta broddar vilket ledde till att hästarna inte fick ordentligt fäste utan halkade runt på gräsbanan.

Mitt Hjärta/Högbo inledde med nio fel av elvaårige Ingemar Hammarström, som följdes av säkra nollrundor av storasystrarna Klara och Selma, 14 år. Därefter säkrade Högbos Frida Bloman 18 år finalplatsen genom en fin runda på Bric a Brac, dock med ett förargligt nedslag i sista trekombinationen.

De sex främst placerade lagen i första omgången går till en slutomgång, och inför den ledde Mitt Hjärta/Högbo med fyra fel, följt av Helsingborg med åtta fel och ytterligare fyra lag med tolv och ända upp till 20 fel.

Det gällde nu för Mitt Hjärta/Högbo att behålla försprånget för att slippa en ytterligare omhoppning mot Helsingborgs snabba B-ponnyekipage.

Ingemar inledde med att sätta en mycket viktig nollrunda med sin 17-åriga B-ponny Munsboro Swap Shop. Därefter kunde Selma Hammarström som tillsammans med Klara som båda tillbringat de senaste tre månaderna med att rida fälttävlan på blöta gräsbanor på Irland, sätta en andra nollrunda på sin nioåriga Munsboro Black Betty. Laget från Helsingborg hade nu samlat ihop sig och satte omgångens tredje nollrunda.

Annons

Annons

Nu hängde allt på Klara och Munsboro Cross. Det var dödstyst på arenan när Klara red in. Cross är en försiktig ponny som sällan river, men ibland kan han titta på publik eller vad som helst och kasta sig åt sidan.

Skulle det hålla?

Klara inledde beslutsamt och avverka hinder efter hinder. Snart var det bara den sista trekombinationen kvar, och jovisst, över sista hindret sträckte Klara en knuten näve i luften, guldet var bärga.

Detta var lagets tredje lag SM-medalj på tre år: 2012 tog de guld, 2013 silver, och nu guld igen.

Förutom finalekipagen består laget som ridit fram till final genom elitseriens tre omgångar av Denice Svedberg på Harry, Elsa Norgren på Madness och Emelie Bohlin på Enegårdens Kandy.

Förstapriset består förutom av sedvanliga segertäcken och medaljer av en clinic under hösten med ryttmästare Jens Fredricsson.

Laget från Mitt Hjärta/Högbo under ärevarvet på Strömsholm.

I Delsbo är man stolta över sina svenska mästare.


Christina Bodén

0650-355 71
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan